Ziemniaki po chłopsku( przepis kuchni niemieckiej)

Ziemniaki po chłopsku( przepis kuchni niemieckiej)


Przepis na takie ziemniaki znalazłam na niemieckiej Wikipedii. Niby nic specjalnego, ale smakują wyśmienicie. Można je podawać z sadzonym jajkiem, kaszanką, śledziami czy pieczonym pstrągiem. Pasują też doskonale do różnych dań mięsnych, albo można je jeść po prostu jako samodzielne danie.
To danie z niemiecka zwie się Bratkartoffeln i jest przygotowywane z gotowanych ziemniaków, które kroi się w kostkę lub na plasterki i piecze na patelni. Ja zastosowałam tłuszcz z wytopionego boczku, tam była sugestia, aby ugotowane ziemniaki piec na oleju bądź innym tłuszczu, a do tego dodać jeszcze wytopiony boczek. Uznałam, że samego tłuszczu z boczku jest wystarczająca ilość na obsmażenie ziemniaków, więc nie ma potrzeby, aby dodawać kolejne kalorie, bo i bez dodatkowego tłuszczu danie zapewne jest dość kaloryczne.




Składniki ( na 2 porcje ):
  • 80dkg ziemniaków
  • 35 dkg boczku ( powinien być dość tłusty )
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek, ew. majeranek
Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie
  • Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić i zostawić do przestudzenia
  • W międzyczasie przygotować boczek: pokroić go w kostkę i smażyć na dużej patelni. Gdy puści tłuszcz dorzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Razem smażyć aż do zeszklenia cebuli. Następnie odłowić boczek i cebulę, a na tłuszczu smażyć pokrojone ziemniaki. Ziemniaki powinny być ułożone pojedynczo, a nie warstwowo ( jeśli trzeba użyć dwóch patelni )
  • Ziemniaki smażyć z każdej strony po kilka minut aż do ładnego zrumienienia
  • Gdy są gotowe dodać do nich boczek z cebulą, trochę kminku ( w ziarenkach ) lub majeranku czy oregano ( wg. upodobań)
  • Wszystko delikatnie wymieszać
  • Na talerzu solić i doprawić pieprzem
  • Podawać np. z jajkiem sadzonym na plasterku boczku, z mięsem czy też jako samodzielne danie

Komentarze

  1. BARDZO DLUGO SZUKALEM PRZEPIS NA ZIEMNIAKI ,ktore robil moj tato. NAZYWAL JE KARTOFLE PO RUSKU:
    SKLADNIKI:
    ziemniaki ca.500 gr.
    cebula 1-2
    majeranek duzo
    czosnek
    oliwa
    wszystko wymieszac i w prodizu zapiec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz