Kotlet dewolaj ( de volaille )

Kotlet dewolaj ( de volaille )



Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. U mnie z reguły serwuje się dewolaja z ryżem i surówką.
Dewolaja przygotowuję tylko z masłem, bez zbędnych dodatków w postaci sera żółtego czy szynki. Jeśli dodaję coś ponad masło to robią się wówczas z tych zawijańców roladki drobiowe, również bardzo smaczne.
Masło dobrze doprawiam, dlatego mięso wychodzi aromatyczne.

Składniki: ( na 3 kotlety )
  • 3 niezbyt duże piersi z kurczaka
  • 60 g masła
  • sól
  • sok z cytryny
  • 3 - 4 łyżki natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • jajko 
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie rozbić na dość cienkie płaty, oprószyć pieprzem
  • Przygotować masło: dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól ( piersi nie solę już dodatkowo, tylko dodaję jeszcze trochę soli do jajka, w którym panieruję kotlety ) i sok z cytryny ( 2 - 3 łyżki ) . Wszystko dokładnie połączyć i uformować z masła 3 wałeczki
  • Na każdą pierś z boku kłaść wałeczek masła. Zakładać górne krawędzie, tak jak na krokiety i ściśle zwijać mięso
  • Tak przygotowane mięso obtaczać w jajku, a następnie w tartej bułce. Spiąć wykałaczkami
  • Smażyć na oleju ok 20 minut często obracając, aby mięso równomiernie się zrumieniło
  • Serwować najlepiej z ryżem i surówką
  • Uwaga przy przecinaniu krokieta. Masło może trysnąć
   

Komentarze

  1. Kurcze pieczone, zawinięcie takich kotletów to dla mnie czarna magia ! możesz zdradzić sposób, czy mięsko jest bardzo cieniutko rozbite? Pyszności :)

    Zapraszam do siebie :) http://zielonyrondel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dobry po prostu pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Super przepis, rodzinka zajadała sie ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super dziewczyna zjadła wszystkie i mi nic nie zostawiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Devolaj jest jak zwykle swietny. Tak na marginesie podobny przepis znany jest na zachodzie jako Chicken Kiev albo kurczak po kijowsku. Ale zamiast rozbijania piersi na ciekie platy nacina sie kieszonke ktora sie wypelnie maslem z pietruszka szczypiorkiem i czosnkiem. Czesto po krotkim osmazeniu wklada sie kurczaka do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Mam pytanie. Na imprezie urodzinowej ma być ok. 20 osób. Czy mogę przygotować te roladki wcześniej i usmażyć, a potem przechowywać w gorącym naczyniu żaroodpornym w piekarniku do momentu podania, aby nie ostygły? Boję się, że nie zdążę przygotować wszystkiego i podać jednocześnie z sałatkami;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić to tak, jak piszesz:-)

      Usuń
  7. Witam ponownie. Zrobiłam te kotlety na urodziny córeczki. Wyszły pyszne i wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis i porady. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że roladki smakowały. Zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam A

      Usuń

Prześlij komentarz