Domowy smalec do chleba

Domowy smalec do chleba


 

Domowy smalec do chleba to smaczne, aczkolwiek kaloryczne smarowidło. Kto nie lubiłby takich smakołyków! Ale cóż, rozsądek bierze górę i takie pyszności serwujemy sobie raz na pewien czas. Do  smalcu piekę zazwyczaj domowy chleb. I pełna rozpusta gotowa!
Smalec robię ze słoniny z dodatkiem cebuli i jabłka. 
A przepios na chleb widoczny na zdjęciu znajduje się TUTAJ.

 




Składniki:
  • 1 kg słoniny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 niewielkie jabłko
  • majeranek ( według upodobań )
Sposób wykonania:
  • Słoninę umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Topić na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
  • W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę i jabłko
  • Cebulę i jabłko wrzucić do słoniny, gdy ta będzie już swobodnie pływać w wytopionym tłuszczu i przybierze lekko złoty kolor ( jeśli zrobimy to wcześniej to skwarki będą gumowate )
  • Po wrzuceniu mieszamy i dalej smażymy na wolnym ogniu, aż cebula ładnie się zeszkli. Na koniec możemy dorzucić szczyptę majeranku
  • Następnie smalec przelewamy do glinianego naczynia, albo do czystych, suchych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a potem wkładamy do lodówki, aby smalec się ściął
  • Smalec dosalamy na kromce chleba

Komentarze

Prześlij komentarz