Kompot z truskawek

Kompot z truskawek


Kompoty bardzo lubię i nie wyobrażam sobie obiadu bez ich dodatku. Bardzo lubię kompot z rabarbaru ( KLIK ), ale teraz gdy zaczął się sezon na truskawki, to właśnie kompot z truskawek gości  bardzo często na naszym stole. Ugotowanie takiego kompotu to żaden problem i żaden kłopot dlatego warto pokusić się o przyrządzenie go. W upalne dni odpowiednio schłodzony doskonale gasi pragnienie. Przygotowuję go bez zbędnych dodatków, bo truskawki są wystarczająco aromatyczne i nie trzeba udoskonalać ich smaku za pomocą przypraw. Najczęściej dodaję więc do kompotu tylko cukier i trochę soku z cytryny. Choć jeśli ktoś chciałby kompot urozmaicić można dodać do niego szczyptę cynamonu i trochę cukru waniliowego. Taki kompot też jest pyszny.

Składniki:
  • 5 szklanek wody
  • ok 60 dkg truskawek
  • cukier ( wg uznania )
  • kilka łyżek soku z cytryny
 Sposób wykonania:
  • Zagotowujemy 1,25 litra wody z cukrem ( ilość wg upodobań. Ja lubię słodkie kompoty, ale z cukrem tez nie lubię przesadzać, więc mimo że lubię słodkie, to słodzę mniej. Zresztą zbyt słodki kompot nie gasi tak pragnienia jak kompot posłodzony niewiele )
  • Do gotującej się wody wrzucić umyte i pozbawione szypułek truskawki. Doprowadzić do wrzenia i po pół minuty gotowania wyłączyć gaz
  • Kompot pozostawić pod przykryciem na kilka godzin do wystygnięcia i odstania. Potem można też schłodzić w lodówce

Komentarze