Sos z białej czekolady

Sos z białej czekolady




Sos z białej czekolady stosuję jako dodatek do słodkich naleśników i do innych deserów. Tym razem przygotowałam go do naleśników z owocami. Bardzo dobrze się z nimi komponuje i świetnie smakuje. A przepis jest prosty i szybki.

Składniki:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 250 g słodkiej śmietanki 18%
  • 1-2 łyżki przegotowanej wody
Sposób wykonania:
  • W rondelku ( najlepiej z "dzióbkiem") rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu białą czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki podlewając ja 1-2 łyżkami przegotowanej wody i cały czas mieszając, aby nie przywierała do dna
  • Następnie partiami dolewamy śmietankę cały czas energicznie mieszając powstający sos ( najlepiej trzepaczką rózgową). Cały czas sos podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. 
  • Po dodaniu całości śmietanki dodajemy łyżkę masła. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut do całkowitego rozpuszczenia się masła i uzyskania gładziutkiej konsystencji
  • Sosem polewamy desery, naleśniki, słodkie pierogi itd

Komentarze

Prześlij komentarz