Sernik z truskawkami na biszkopcie

Sernik z truskawkami na biszkopcie



 
Ten sernik z truskawkami należy do moich ulubionych ciast. Można go robić z różnymi owocami. Tym razem sezonowo przygotowałam go z truskawkami. Masa serowa jest pyszna, jak na mój gust. Przepis na tą masę mam już od lat i regularnie ją przygotowuję w różnych odsłonach smakowych. Ta masa jest z sera, który sami musimy przygotować z mleka, śmietany i jajek. Ja na niego mówię: sernik gotowany. Masę można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś jeden z nich. 
 Zdjęcia robione o różnej porze dnia i przy różnych ustawieniach aparatu, więc sporo się różnią jeśli chodzi o kolorystykę. Oczywiście te pierwsze mają kolory bardziej zbliżone do naturalnych, choć te niżej bardziej mi się podobają, choć są nieco prześwietlone i nie do końca mają naturalne kolory:)







Składniki:

Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia:
 Na masę serową:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
 Dodatkowo:
  • ok 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i żółtka stale ubijając. Na koniec dodajemy również partiami przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie okrągła  o średnicy 27 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut
  • Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam biszkopt przez kilka minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy
  • Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu ( można dać nieco mniej wody )
  • Truskawki myjemy, szypułkujemy i pozostawiamy do przeschnięcia
  • Przygotowujemy masę serową: zagotowujemy litr mleka z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy do niego śmietanę roztrzepaną dokładnie z jajkami ( ja robię to trzepaczką rózgową ). Zawartość garnka gotujemy kilka minut do momentu aż powstanie ser ( musi pojawić się przeźroczysta serwatka ) od czasu do czasu delikatnie mieszając. Ser odcedzamy na gęstym sicie i odsączamy, a następnie studzimy
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce sera nadal ucierając, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką masę
  • Na zimnym biszkopcie pozostawionym w formie rozsmarowujemy masę serową ( docierając do samych brzegów formy, aby zabezpieczyć ciasto przed wlaniem się galaretki) i układamy na niej połówki truskawek. Całość zalewamy tężejącą galaretką truskawkową
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc

Komentarze

  1. To moja ulubiona wersja wykorzystania truskawek w deserach!;) Pięknie sie udał;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie na wszystkich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda obłędnie:) super blog kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne, właśnie takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz