Patisony faszerowane kaszą kuskus

Patisony faszerowane kaszą kuskus



 
Patisony bardzo lubię i przyrządzam je, o ile je dostanę. Bardzo wdzięcznie przedstawiają się na talerzu dzięki swojemu dziwnemu kształtowi.
W tamtym roku przedstawiłam przepis na faszerowane patisony, a można go znaleźć TUTAJ. W tym roku przepis na patisony z nadzieniem z kaszy kuskus i innych dodatków. Nadzienie wychodzi pyszne, a danie bardzo sycące.

Składniki:
  • 6 średnich patisonów
  • 35 dag mięsa z piersi indyka ( można zastąpić wieprzowiną)
  • 8 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 150 g kaszy kuskus
  • 15 - 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:

  • Patisony myjemy i odcinamy górę. Wydrążamy pestki pozostawiając czysty miąższ.
  • Wydrążone patisony wkładamy do garnka i zalewamy woda, aby prawie cała je przykryła. Wodę delikatnie solimy i patisony gotujemy ok 10 / 15 minut od momentu zagotowania. Przed końcem gotowania sprawdzamy czy miąższ odpowiednio zmiękł. Patisony "odławiamy" z wody
  • Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
  • Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
  • Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
  • Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
  • Na koniec do farszu dodajemy 3 łyżki startego sera żółtego. Mieszamy

  • Farszem wypełniamy patisony
  • Napełnione patisony układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 25 - 30 minut
  • Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i farsz posypujemy startym serem żółtym i oprószamy go mieloną ostrą papryką. Wstawiamy jeszcze na 5 - 10 minut do piekarnika, aż ser się ładnie roztopi
  • Można serwować solo albo z sosem pomidorowym  
 

Komentarze

Prześlij komentarz