Pulpeciki z karkówki w sosie pomidorowym na włoską nutę

Pulpeciki z karkówki w sosie pomidorowym na włoską nutę



Bardzo smaczne danie, które oczywiście najlepiej smakuje z makaronem. Ja serwuję pulpeciki z makaronem penne lub tagliatelle. Pulpeciki są mięciutkie i smaczne, a sos aromatyczny. Przyprawiony bazylią i oregano ma włoską nutę. Nam takie danie bardzo smakuje. Z podanej ilości składników wychodzą cztery porcje ( 16 pulpecików ). 

 

Składniki: ( na 4 porcje )

Na pulpety:
  • 600 g chudej karkówki
  • pół bułki
  • 1 jajko
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano
Na sos:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 butelka soku pomidorowego ( wielkości kubusia )
  • 2 - 3 łyżki mąki 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka mielona 
 Sposób wykonania:
  • Karkówkę mielimy. Mielimy też namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę i cebulę 
  • Do w/w składników  dodajemy jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
  • Pulpeciki obsmażamy z każdej strony na oleju, a następnie przekładamy do gotującej się wody ( pulpety powinny być prawie przykryte )
  • Gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie do wody  dodajemy butelkę soku pomidorowego, przecier i delikatnie mieszamy, aby uzyskać gładki sos
  • Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, a także szczyptą ostrej papryki. Wszystko gotujemy ok 5 minut
  • Na koniec sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą ( ja roztrzepuję ją za pomocą trzepaczki rózgowej, aby nie było grudek). Chwilę gotujemy

Komentarze

Prześlij komentarz