Szarlotka ze śliwkami

Szarlotka ze śliwkami




 
Wczoraj upiekłam szarlotkę z moimi papierówkami, które powoli już się kończą, ale nadal jeszcze mam ich nadmiar. Żeby ją nieco urozmaicić dodałam do niej trochę śliwek. Zwykłe, szybkie ciasto do kawy czy na podwieczorek. 

Składniki:
  • 600 g maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • ok 4 - 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru + do posypania ciasta
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • ok 1 kg obranych jabłek ( u mnie papierówki )
  • 300 g śliwek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:


  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
  • Dodajemy pokrojony tłuszcz i żółtka, mleko i zagniatamy ciasto
  • Gładko wyrobione ciasto dzielimy na 2 części: większą i mniejszą. Większą wstawiamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika
  • Obieramy jabłka i ścieramy je na tarełku o dużych oczkach. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i cynamonem
  • Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestkę i dzielimy na ćwiartki
  • Formę ( 25 x 35 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą
  • Większą część ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na dno formy ( jak się posiada mały wałek ciasto można rozwałkowywać po kawałku w formie ). Ciasto wkładamy do piekarnika ( 170 stopni ) i podpiekamy ok 25 minut, po czym wyjmujemy i studzimy
  • Na wystudzony spód wykładamy odsączone z nadmiaru soku jabłka, a na nich układamy pokrojone śliwki
  • Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w temp 175 stopni ( góra - dół )
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i obsypujemy cukrem pudrem

Komentarze

Prześlij komentarz