sobota, 17 czerwca 2017

Bób z warzywami zapieczony z serem

Bób z warzywami zapieczony z serem




            Zaczął się sezon na bób. Teraz bób jest taki, jak lubię najbardziej. Młody - później, gdy bardziej dojrzewa robi się bardziej mączysty. Ja wolę wersję bobu w jego młodym wydaniu. W ogóle bób bardzo lubię, dlatego co rusz wymyślam z nim jakieś dania. Kilka znajduje się już na moim blogu i na dole posta przypomnę je. Dziś wersja na obiad lub na kolację. Sycąca, mimo, że składająca się głównie z warzyw. Bób, młoda fasolka szparagowa, brokuł i młode ziemniaki, a to wszytko okraszone boczkiem i zapieczone pod serową pierzynką.

Składniki:
  • ok 400 g bobu
  • 8 młodych niezbyt dużych ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • brokuł
  • 150 g boczku ( u mnie chudy )
  • 250 g sera żółtego
  • sól
  • papryka mielona ostra
Sposób przygotowania:
  • Bób, ziemniaki, fasolkę szparagową ( pociętą na krótsze kawałki ) i brokuła gotujemy w osolonej wodzie ( osobno ). Warzywa można ugotować w różnych porach, bo i tak będą się grzały w piekarniku. Ważne, aby ziemniaki były świeżo ugotowane, bo po dłuższym odstaniu są niesmaczne 
  • Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki
  • Ziemniaki kroimy na pół, a jak są większe to na ćwiartki i opiekamy na patelni z boczkiem
  • Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
  • Bób, podzielony na różyczki brokuł, fasolkę szparagową i opieczone ziemniaki ze skwarkami z boczku mieszamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy startym serem żółtym. Całość oprószamy mieloną papryką
  • Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy, aż ser się roztopi, lub jeśli ktoś woli, aż nieco się przyrumieni
  • Podajemy jako danie obiadowe

1 komentarz:

  1. nie jadłam jeszcze bobu w tym roku, oj muszę kupić i coś z nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń