Sos pieczarkowy z jajkiem

Danie szybkie niesłychanie! Dlatego od czasu do czasu przyrządzam go na obiad. Choć nie tylko dlatego, że jest szybkie w przygotowaniu. Jest też bardzo smaczne i przypomina mi smaki dzieciństwa. Taki obiad gościł czasami na stole w moim rodzinnym domu, przeważnie w piątki, bo jest bez mięsa. Mama przyrządzała sos pieczarkowy albo koperkowy i do tego jajko na twardo i ziemniaczki. Mniam mniam, palce lizać:). Proste, szybkie i bardzo sycące danie!


Składniki na sos:

  • 0,5 kg pieczarek
  • mała cebulka
  • łyżka masła lub oliwy
  • 150 g śmietany 18%
  • mąka ( 5 łyżek )
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 litra wody
  • ew. 0,5 kostki rosołowej
Przygotowanie:

  • Pieczarki oczyścić i umyć. Dość drobno pokroić
  • Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać pieczarki. Posolić i doprawić pieprzem
  • Gdy z pieczarek odparuje płyn przerzucić je do gotującej się wody ( 1,5 litra ) i chwilę gotować. Dodać kostkę rosołową
  • Śmietanę zmieszać z mąką, dodać trochę wywaru z gotujących się pieczarek. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Wlać do sosu i energicznie mieszać, aby sos był gładki
  • Chwile pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
Ten sos podaję z jajkiem i ziemniakami, albo z plackami ziemniaczanymi. Czasami przyrządzam go też do gołąbków.

Komentarze