Maliny w lekkim syropie

Maliny w lekkim syropie


Maliny sporo potaniały, więc można już je zamykać w słoiczkach. A w zimowe i jesienne dni na pewno się przydadzą.
Robię je bardzo prosto. Wkładam całe do słoików i zalewam gorącym syropem, a potem pasteryzuję. I cała filozofia!
Z kilograma malin wychodzi 7 słoiczków takich po powidłach czy dżemach, a więc o pojemności 0,25, 0,28 czy 0,30 litra.
Słoiczki myję, a następnie wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Tak samo postępuję z przykrywkami. Używam w większości nowych przykrywek, choć czasem zdarzy mi się użyć przykrywki z roku poprzedniego.

Składniki:
  • 1 kg malin
  • 0,75 litra wody
  • 15 dkg cukru

Sposób wykonania:
  • Słoiczki ( z 1 kg malin wychodzi ok 7 słoiczków o pojemności podanej powyżej ) i przykrywki umyć i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 
  • Maliny przebrać i przepłukać na sicie . Odsączyć
  • Owoce wkładać do słoiczków nie uciskając i zostawiając ok 2 cm od górnej części słoika
  • Przygotować zalewę: wodę zagotować i wsypać do niej cukier, rozpuścić
  • Gorącym syropem zalewać maliny - nie muszą być przykryte wodą, bo w trakcie pasteryzowania puszczą sok  i "schowają" się w płynie
  • Słoiczki zakręcać zwracając uwagę na to, aby gwint słoiczka i przykrywka były suche. Ewentualnie przetrzeć, najlepiej jednorazowym ręczniczkiem papierowym
  • Słoiczki układać w garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do wysokości ok 2 /3 wysokości słoików i pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania


Komentarze