Kotlet schabowy z żółtym serem i szynką

Kotlet schabowy z żółtym serem i szynką





Tak przyrządzony kotlet schabowy to odmiana od tradycyjnego kotleta schabowego. Pracy przy nim nie ma specjalnie więcej, a wychodzi odmienna wersja schabowego, bardzo smaczna.  
Jeden schabowy złożony z dwóch plastrów mięsa, z szynki i żółtego sera jak dla mnie starcza na dwie porcje, więc ja po prostu dzielę go na pół. Ale mój mąż wcina takiego całego. Jeśli taki cały kotlet miałby być jedną porcją, to najlepiej kupić niezbyt duże schabowe, a jeśli go podzielimy, to plastry mięsa mogą być większe.
 

Składniki:
  • 4 niewielkie kotlety schabowe
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 plasterki szynki
  • sól,pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
  • Schabowe rozbić cienko tłuczkiem na plastry o mniej więcej jednakowym kształcie.
  • Kotlety doprawić solą i pieprzem
  • Na środek kotleta schabowego nakładać plaster sera, potem szynkę i kolejny plasterek sera. Przykryć drugim plastrem schabowego.
  • Aby ser nie wypłynął podczas smażenia, należy brzegi złożonego kotleta zbić delikatnie tłuczkiem.
  • Tak złożonego kotleta opanierować w jajku, mące i bułce tartej.
  • Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na patelni kilka minut z każdej strony.
 

Komentarze

Prześlij komentarz