Pierogi z serem i sosem śmietankowym

Pierogi z serem i sosem śmietankowym





Pierogi z serem to klasyka. Jadało się je w dzieciństwie i chętnie jada się je teraz. Można je po ugotowaniu polać roztopionym masłem i posypać cukrem, a można też przyrządzić sos śmietankowo - budyniowy, jak ten na zdjęciu i smakują z nim wyśmienicie.

 



Składniki:

Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ok 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
 Na nadzienie serowe:
  • 250 g sera białego
  • 4 - 5 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
  • 60 g rodzynek
Sposób wykonania:
  • Do przesianej mąki wbić jajko. Dodać olej, szczyptę soli i wlewać stopniowo wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciast. Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki
  • Biały ser zemleć i dokładnie utrzeć z cukrem, żółtkiem i 2 łyżeczkami budyniu. Następnie dodać uprzednio namoczone i odsączone rodzynki - 50 g, i całość wymieszać
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto i za pomocą szklanki lub foremki wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać porcję nadzienia, a następnie dokładnie zlepiać brzegi pierożka
  • Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewać stopionym masłem i posypywać cukrem lub polać przyrządzonym sosem śmietankowym ( Klik ) i posypać resztą rodzynek

Komentarze

Prześlij komentarz