Roladki drobiowe

Roladki drobiowe





Roladki drobiowe zawijane z serem i pieczarkami to bardzo smaczne danie mięsne podawane u nas zazwyczaj z ryżem i surówką. Roladki przyrządzam z piersi kurczaka rozbitej na dość cienki płat mięsa. Zawijam z nadzieniem, które może być rozmaite. U mnie najczęściej jest to ser żółty, pieczarki, kawałek masła, ewentualnie plasterek szynki i zielona natka pietruszki. Tym razem przyrządziłam je bez szynki. Piersi były duże, więc i roladki wyszły sporych rozmiarów. 
Mięso po około 25 - 30 minutach opiekania jest mięciutkie, soczyste i pachnące składnikami danymi do środka.

Składniki: ( na 3 roladki )
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 6 - 7 dużych pieczarek
  • łyżka masła do smażenia pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • masło ok 3 - 4 dkg
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błonek i tłuszczu i rozbić na dość cienkie płaty
  • Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem i nakładać na każdy kawałek mięsa po 2 plasterki sera żółtego. Ser nie powinien dochodzić do brzegów mięsa
  • Na ser nakładać uprzednio przygotowane pieczarki ( pokrojone na plasterki i obsmażone na maśle ), a na środku układać po kawałku masła i kilka listków zielonej pietruszki
  • Mięso zawijać w roladkę, a następnie obtaczać w roztrzepanym jajku i panierować w tartej bułce
  • Na koniec mięso spiąć wykałaczkami tak, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły z roladki masło i ser
  • Roladki kłaść na patelni na rozgrzany olej i smażyć około 25 - 30 minut często obracając, aby  równomiernie się zrumieniły
  • Podawać z ryżem i surówką
 

Komentarze