Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem

Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem
  








Te drożdżowe ślimaki z jagodami i serem przyrządzam co roku. Ciasto wychodzi wyśmienite i jedyną jego wadą jest to, że można się nim zajadać bez opamiętania.
Drożdżówki są mięciutkie i delikatne. Ser kremowy, a jagody, jak to jagody, po prostu pyszne. Całość - niebo w gębie. Ślimaczki robi się w ten sposób, że wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się na prostokąt, jak na struclę, smaruje masą serową i posypuje jagodami. Zwija się, a potem kroi na równe części.
Polecam przepis do wypróbowania. Kto zasmakuje tych drożdżówek, będzie je wypiekał regularnie co jakiś czas. Pyszności! Oczywiście nadzienie można trochę modyfikować i w zimie zamiast borówek możemy dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Też takie drożdżówki robiłam.
 Do tych drożdżówek użyłam drożdży suchych i wyszły doskonałe i bardzo ładnie wyrosły, choć można tez używać drożdży świeżych, ale wtedy należy zrobić rozczyn. Mleka należy dodać tyle, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Ostatnio, gdy dałam dwa małe jajka dolałam go tylko 150 ml. Jeśli dodamy jedno duże jajko, to być może trzeba będzie dolać nieco więcej mleka. 


 

Składniki:

Na ciasto:
  • 45 dkg mąki pszennej
  • 8 g drożdży suchych lub 16 g świeżych
  • 8 dkg cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 7 dkg miękkiego masła
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • ok 150 ml ciepłego mleka
Na nadzienie:
  • 25 dkg sera śmietankowego
  • 20 dkg jagód
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 żółtko
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka stopionego masła
Na lukier:
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu drożdżówek
 Sposób przygotowania:
  • Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
  • Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
  • Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
  • Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
  • Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami
  • Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki
  • Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
  • Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą

Komentarze

  1. Super te jagodzianki w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam jagodzianki z serem, ale nie w zakręconej wersji :) W wersji zakręconej robiłam z serem i rodzynkami :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki znam tylko w wersji buły wypełnionej jagodami...
    Takie drożdżówki też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Przepyszny przepis! Drozdzowki jeszcze bardziej smakowite! Zrobilam furore wsrod moich holenderskich przyjaciol! Vivat polskie drozdzowki! Polecam wszystkim Kamila

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie poszły do piekarnika zobaczymy co to wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis !!! bułeczki przepyszne !!!! mokre - znakomite połączenie sera i jagód. Jeżeli jagodzianki to tylko wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz