Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów





Pomidorówka ze świeżych pomidorów to jedna z moich ulubionych zup. Nie ma w niej wiele składników, a mimo to jest pyszna i taką zupę mogłabym jeść na okrągło.
Pomidory na tę zupę powinny być lekko miękkie, ale też nie za bardzo, bo wtedy ich smak jest już zmieniony i może to tez wpłynąć niekorzystnie na smak zupy. 
Zupę z przecieranych pomidorów podaję zazwyczaj z lanymi kluskami, a przepis na nie można znaleźć TUTAJ.  

 

Składniki: ( na 3 - 4 porcje )
  • 1 kg pomidorów
  • marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku lub posiekane listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie śmietana ( po łyżce do każdej porcji )
  • jako dodatek ryż lub lane kluski
Sposób wykonania:
  • Pomidory myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy wodą ( ok 750 ml ). Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę oraz kawałek selera. Gotujemy ok pół godziny, aż warzywa zmiękną, a pomidory będą całkiem miękkie
  • Przez sitko przecieramy pomidory do drugiego garnka. Do przetartych pomidorów dodajemy marchewkę i wlewamy ( również przez sito ) wodę, w której gotowały się pomidory. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy, dodajemy czosnek ( może być przeciśnięty przez praskę, albo przekrojony na pół ), solimy, doprawiamy pieprzem i wsypujemy posiekany koperek. Chwilę razem gotujemy
  • Podajemy z ryżem lub lanymi kluskami i ewentualnie z łyżką śmietany. Przepis na lane kluski jest TUTAJ

Komentarze

Prześlij komentarz