Babka marmurkowa z wiśniami

Babka marmurkowa z wiśniami






Babka marmurkowa zawsze należała do moich ulubionych ciast. Można ją piec w podłużnych keksówkach i taką też pamiętam z mojego rodzinnego domu, ale  jak najbardziej można ją upiec w formie na babkę i urozmaicić jej kształtem świąteczny stół. Ja postanowiłam ją urozmaicić nie tylko kształtem, ale też dodatkiem wiśni i marmurkową polewą zrobioną z lukru w dwóch kolorach. 
Babka jest bardzo smaczna, ciasto wyśmienite, zarówno to ciemne z dodatkiem polewy czekoladowej, jak i jasne z dodatkiem wiśni z kompotu. Całość komponuje się doskonale i tak też smakuje.
Ciasto jest właściwie całoroczne, idealne do popołudniowej kawy. 

 
 

Składniki:
  • 20 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 40 dag mąki
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • słoik drylowanych wiśni w kompocie
  • 2 - 3 łyżki wiśniówki
  • 10 dag polewy czekoladowej mlecznej
  • 1,5 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do przygotowania lukru ( ok 15 dag )
Sposób wykonania:
  • Wiśnie odsączyć z kompotu i pozostawić na sitku do ocieknięcia. Następnie  przełożyć do miseczki i skropić wiśniówką i zostawić na kilka - kilkanaście minut ( puszczą sporo soku ). Ja dodatkowo sprawdzam każdą wisienkę, bo czasami trafiają się wisienki z pestkami, a wolałabym, aby nikt, kto będzie konsumował moja babkę nie złamał sobie przy tym zęba. Jak wisienki puszczą sok, odsączamy je ponownie
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Polewę stopić i lekko przestudzić. Przygotować formę na babkę: wysmarować ją  tłuszczem i obsypać mąką
  • Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po 1 jajku
  • Do jajeczno-maślanej masy dodawać partiami mąkę i wlewać mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta
  • Powstałe ciasto podzielić na 2 części: jedną część wymieszać z odsączonymi z soku wiśniami, drugą z łyżką kakao i polewą czekoladową. Ciemne ciasto należy szybko wymieszać, bo polewa w zetknięciu z ciastem szybko chłodnieje i twardnieje
  • Jasne ciasto umieszczamy na spodzie formy, na nim ciasto ciemne. Za pomocą widelca skręcamy w kilku miejscach ciasto, tak, aby dwa kolory ciasta nieco się zmieszały
  • Pieczemy ok 65 - 70 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i jak nieco przestygnie przekładamy na kratkę kuchenną
  • Gdy ciasto przestygnie oblewamy go lukrem. Ja przyrządzam go z 15 dag cukru pudru i 5 - 6 łyżek gorącej wody. Aby uzyskać marmurkowy efekt lukru dzielimy go na 2 części i do jednej dodajemy pozostałe kakao ( ok 0,5 łyżki ). Babkę polewamy na zmianę białym i ciemnym lukrem 
Polecam też przepisy na inne babki z mojego bloga:


                                                      
                                                
                                                   




 









Komentarze

  1. Piękna ta babka, już taką świateczka. Wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz