Diabelska pizza z sosem tabasco i chili

Diabelska pizza z sosem tabasco i chili






 
Ta domowa pizza jest na prawdę ostra. Ostrości nadają jej sos tabasco dodany do sosu, którym smarujemy wierzch pizzy i papryczka chili, umieszczona na serowej warstwie. Oprócz tego inne dodatki, które sprawiają, że pizza wychodzi jak z dobrej pizzerii. U nas dość często pieczemy pizze, bo wszyscy ją lubią. Nie jest bardzo pracochłonna, a można zmieniając składniki, które kładziemy na jej wierzch, wyczarować różne jej smaki. Tym razem padło na pizzę diabolo. Ostra ci ona była, ale dało się przeżyć. Ja lubię pikantne smaki, choć bez przesady. Ale mój mąż dorzuciłby jeszcze kilka papryczek i wylał pół buteleczki sosu tabasco i prawdopodobnie nie skrzywiłby się. Jak dla mnie pizza była bardzo ostra, a dla męża ledwo ostra. Wszystko zależy od naszej wytrzymałości. Sami musimy sobie skomponować sos z taką ilością tabasco, abyśmy byli w stanie zjeść taką pizze. Również papryczki chili są różnej ostrości. Moje były umiarkowanie ostre, więc dało się zjeść. Ponoć im mniejsze papryczki tym ostrzejsze. 
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 34 cm. Piekę je jedna po drugiej na blaszce standardowo będącej w wyposażeniu piekarnika. Smaruję ja tylko wcześniej oliwą. Ciasto jest nieco grubsze niż w tradycyjnej pizzy na cienkim cieście. 

 

Składniki: ( na 2 pizze o średnicy ok 35 cm )

Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • max. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 32 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Na sos: 
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • sos tabasco w ilości nam odpowiadającej ( zaczynamy od kilku kropel i próbujemy sos )
  • nieco wody
 Na wierzch pizzy:
  • 500 g sera mozzarella w bloku
  •  ok 15 plasterków salami
  • czarne oliwki ( ok 15 sztuk  )
  • 1 papryka czerwona
  • 2 - 3 papryczki chili
Sposób wykonania:
  • Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i wlewamy do nich ok 0,5 szklanki ciepłej wody. Posypujemy łyżka mąki i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia
  • Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z łyżeczką soli
  • Gdy drożdże podrosną do mąki dodajemy zaczyn i niepełną szklankę ciepłej wody oraz oliwę. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma być miękkie, ale nie lepiące. Gdyby było zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki, a gdyby było za twarde dolewamy nieco wody i wyrabiamy
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
  • Przygotowujemy sos: przecier mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Dodajemy sos tabasco. Zaczynamy od kilku kropel, mieszamy i sprawdzamy ostrość. Jeśli chcemy, aby pizza była bardziej ostra dodajemy jeszcze kilka kropel sosu. Na koniec dodajemy nieco wody, tak , aby sos miał konsystencję gęstej śmietany
  • Papryczki chili kroimy na krążki łącznie z pestkami. Oliwki odsączamy z zalewy i również kroimy w krążki. Paprykę myjemy, dzielimy na pół i kroimy w półplasterki. Ser ścieramy na dużych oczkach
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Poszczególne części rozwałkowujemy na placki o średnicy ok 34 cm
  • Placek przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą i smarujemy połową sosu, posypujemy połową sera. Na wierzchu układamy plastry salami. Między nimi układamy paprykę. Całość posypujemy krążkami oliwek i papryczek chili
  • Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 12 minut ( u mnie na funkcji pizza ), choć wszystko zależy od piekarnika. Pizzy trzeba pilnować, bo piecze się szybko i łatwo o przypalenie, zwłaszcza wierzchniej warstwy sera

Komentarze

Prześlij komentarz