Warzywne szaszłyki z grilla

Warzywne szaszłyki z grilla




Kolejny przepis na grilla. Żaden wielki. Po prostu dzielę się z Wami tym, co akurat przyrządziłam. Więc ostatnio na grillu pojawiły się też grillowane warzywne szaszłyki. Ja bardzo je lubię. Można zjadać je solo, albo jako dodatek do grillowanych mięs.
Niemal wszyscy mówiąc o grillu, myślą o kiełbasach i mięsach. Tymczasem grillowane warzywa też mogą być pyszne. Szaszłyki z cukinii czy np grillowany bakłażan mogą być prawdziwymi rarytasami. Dziś szaszłyki z cukinii, pieczarek, cebulki i papryki.

 

Składniki:
  • po pół papryki zielonej i czerwonej
  • 1  cukinia
  • 4 cebule dymki
  • kilkanaście małych pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry
  • Cebulki oczyszczamy i kroimy w kawałki
  • Paprykę oczyszczamy i kroimy w prostokąty 
  • Pieczarki oczyszczamy, myjemy 
  • Wszystkie warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki. Skrapiamy oliwą. Lekko oprószamy pieprzem i solą
  • Grillujemy ok 20 minut na niezbyt mocnym żarze, aż warzywa zmiękną, często je obracając, i pilnując, aby się nie przypaliły

Komentarze

Prześlij komentarz