Wiosenna zupa jarzynowa na zasmażce

Wiosenna zupa jarzynowa na zasmażce


 
Dziś kolejny przepis na smaczną wiosenną zupę. Składniki podobne jak w zupie, którą opisywałam niedawno, ale smak zupełnie inny, a to za sprawą złocistej zasmażki. Polecam do wypróbowania! Zupa wiosenna, bo większość warzyw to świeże nowalijki. Stare były tylko seler, pietruszka i groszek mrożony.

 

 

Składniki:
  • 2 młode dość duże marchewki
  • 4 średniej wielkości nowe ziemniaki
  • kawałek pietruszki
  • plasterek selera
  • kilka różyczek kalafiora
  • garść zielonego groszku
  • ok 15 strąków fasolki szparagowej
  • 4 liście młodej kapusty włoskiej
  • pół kalarepki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i tniemy w plasterki
  • seler obieramy i kroimy w małą kosteczkę
  • Obcinamy końcówki fasolki i tniemy ją na krótsze części
  • W garnku zagotowujemy ok 2 -2,5 litra wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy ok 10 minut
  • Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, różyczki kalafiora, groszek i kalarepkę pociętą w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 10 minut i dorzucamy liście kapusty włoskiej pocięte na mniejsze kawałki. Gotujemy jeszcze kilka minut
  • W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy do niego mąkę. Mąkę smażymy do momentu aż nabierze złocistego koloru często mieszając. Studzimy
  • Po przestudzeniu mąkę mieszamy w naczyniu z zimną wodą ( ok 0,5 szklanki ) i dolewamy do zupy mieszając. Zupę zagotowujemy i dosypujemy posiekany koperek
  • Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo płynu i zupa będzie za gęsta to uzupełniamy ją wodą do odpowiadającej nam gęstości

Komentarze

Prześlij komentarz