Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami
 




 
Dziś podaję prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą możemy zjeść w sezonie grzybowym. Jest smaczna i aromatyczna i na pewno odmienna od tej zjadanej zazwyczaj. Jajecznica z kurkami chodziła za nami od dawna, więc w końcu pojawiła się też na naszym stole. Wszyscy zjedli ją ze smakiem.

Składniki: ( na 3-4 porcje )
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 200 g kurek
  • 7 - 8 jajek
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Cebulę drobno siekamy
  • Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulę. Lekko solimy i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż się zeszkli 
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy umyte i dokładnie wypłukane, pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażymy razem z cebulą ok 10 minut, aż grzyby zmiękną
  • Jajka rozbijamy i wlewamy na patelnię z kurkami. Dosalamy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy, a gdy zaczną się lekko ścinać dodajemy mleko lub śmietanę. Smażymy do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji
  • Podajemy z pieczywem
 

Komentarze

Prześlij komentarz